Keď sa povie káva, bežný človek z našich končín si predstaví tmavohnedé zrnká kávy, prípadne pomletú kávu, ktorú stačí už len zaliať.
No a tu je kameň úrazu tej “našej” kávy. Bohužiaľ dlhé roky naši dedovia a otcovia ale aj my, sme pili a ešte stále aj pijeme zalievanú kávu, najlepšie do veľkého aspoň 2-3 decového pohára alebo šálky. Predstava ako ráno pri raňajkách rozvoniava takto zaliata káva je niečo, čo sa dá len ťažko dostať z hlavy.
“Našej” zalievanej káve len ťažko môže konkurovať pravé talianske espresso či už veľkosťou, intenzitou chute alebo spôsobom konzumácie. Pri tej “našej” káve sme naučení vysedávať dlho predlho ale pri tom malom mrňavom espresse to je otázka doslova sekúnd a pravý Talián ho hodí do seba a už aj trieli inam. Je to proste iná kávová kultúra, iné zvyky, proste nedá sa to porovnať aj keď…
Espresso vo svojej podstate je základ pre bežne pripravované kávové nápoje v kaviarňach po celom svete. Je to základ aj pre väčšinu mliečnych kávových nápojov. Na druhej strane tú “našu” zalievanú kávu poznajú iba ak v susedných Čechách. Ostatní cudzinci pri ochutnaní tejto našej národnej speciality len divne pokrčia úsmev a zježia sa im chlpy aj tam kde ich nemajú.
Na obranu tej “našej” kávy treba povedať, že prakticky rovnako sa pripravuje káva na kávový cupping (ochutnávka a testovanie spojené s hodnotením kávy) akurát s tým rozdielom, že v tom prípade sa káva nepije ale len srká, ochutnáva a následne sa vypľuje preč z úst.
Veľa sa toho popísalo o škodlivosti “našej” zalievanej kávy na organizmus ale zvyk je železná košela. Ak už ale piť zalievanú kávu tak si ju skúste pripraviť ako French press. Nie je to nič zložité len treba dodržiavať pár dôležitých krokov pri jej príprave a výsledok bude hlavne pre vaše zdravie prospešnejší.
Ak však porovnáte tie “naše” zalievané kávy s niečim ako je ristretto alebo espresso je to ako klincom do oka. Pravý opak toho, na čo sme boli zvyknutí či už prípravou kde je definovaný čas, ako aj množstvom, ktoré má natiecť do šálky. Espresso sa pripravuje (extrahuje) približne 25 sekúnd, za ktorých má natiecť 25ml kávového extraktu. Konzistencia a intenzita chutí a vôní je úplne niečo iné a doslova človeka nakopne. Zároveň je to niečo čo dlho ostáva na jazyku a dobre pripravené espresso cítiť ešte dlhý čas po dopití.
Čo je však dôležitejšie ako príprava kávy je surovina a tým je práve pražená káva. No o tom až niekedy nabudúce 🙂
Fine Coffee SK